YKSEğitim

YAPAY ZEKA ALANINDA AÇILACAK 12 YENİ ÖN LİSANS PROGRAMI  

Yapay zeka alanında açılacak olan 12 yeni ön lisans programını bu içeriğimizde inceleyeceğiz. Peki size en uygun bölüm hangisi?

  • Yapay zeka operatörlüğü 
  • Büyük veri analistliği 
  • Otonom sistemler teknikerliği 
  • Dijital dönüşüm elektroniği 
  • Robotik ve yapay zeka 
  • Oyun geliştirme ve programlama 
  • Bulut bilişim operatörlüğü 
  • İmalat yürütme sistemleri 
  • Kurumsal bilişim uzmanlığı 
  • İnsansız araç teknikerliği 
  • Ön-yüz yazılım geliştirme 
  • Arka-yüz yazılım geliştirme. 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı yaptığı açıklamayla beraber 12 yeni Ön lisans programını duyurdu. Bizde bu duyuruyu kaynak alarak açılacak olan programları daha detaylı incelemek istedik. Yapay zeka artık hayatımızın her alanında bizlere destek oluyor. Kimileri bu teknolojiye karşı önyargılı olsa da yenilenen dünyayı karşımıza almak da olmaz. Yapay zekanın getirdiği yeniliklere ayak uydurmak için farklı meslekler de hayatımıza giriyor. Yapay zeka alanında açılacak olan 12 yeni ön lisans programını bu sebeple yakından tanıtmak istedik. Haydi başlayalım.  

Yapay Zeka Alanındaki Yeni Meslek Dalları  

Yapay Zeka Operatörlüğü  

Yapay zeka operatörleri yapay zeka tabanlı yazılımlar sayesinde sistemlerin günlük operasyonlarını daha hızlı yürütür. Aynı zamanda performanslarını izler ve gerektiğinde müdahale ederler. Yapay zeka operatörlerinin görevleri arasında veri toplama, veri temizleme, model testi, sistem güncellemelerinin tabiki ve bakımı bulunmaktadır. Bu alanda çalışmak isteyenler duyurusu yapılan 12 yeni önlisans programı içinden yapay zeka operatörlüğü bölümüne başvurabilirler.  

Büyük Veri Analistliği  

Büyük verilerden elde edilen bilgileri stratejik kullanabilmeye büyük veri analistliği adı verilir. Büyük veri analistlerinin görevi veri toplama ve temizle, veri analizi, sonuçların yorumlanması ve raporlama yapmaktır. İş dünyasında büyük veri analistlerinin önemi büyüktür. İşletmelerin daha verimli çalışabilmeleri için büyük veri analistleri iş dünyasındaki karar alma süreçlerini veri odaklı hale getirir.  

Otonom Sistemler Teknikerliği  

Otonom sistem yani kendi kendine çalışabilen sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımı mühendislerin işidir. Otonom sistemler teknikerleri ise bu mühendislerin sağ koludur. Bu bölümde ilerleyen öğrenciler mühendisliğe doğru adım adım kendini geliştirebilir. Otonom sistemler teknikerleri sistemlerin güvenli ve doğru çalışmasını sağlamaktadır.  

yapay zeka otonom mühendisliği
yapay zeka alaninda açilacak 12 yeni̇ ön li̇sans programi   4

Dijital Dönüşüm Elektroniği 

Dijital dönüşüm elektroniği geleneksel elektronik sistemle çalışan cihazların dijital teknolojilerle dönüştürülerek modernize edildiği meslek dalıdır. Dijital dönüşüm elektroniği mesleğine sahip olanlar elektronik sistemlerin dijitalleştirilmesi ve akıllı cihazlara dönüştürülmesi için çabalamaktadır. Teknolojinin koşar adım geliştiğinin kanıtı olan bu meslek kesinlikle günümüzün en revaçta olacak alanlarındandır.  

Robotik ve Yapay Zeka  

Robotik ve yapay zeka bölümü öğrencileri robotik sistemlerine ve yapay zeka algoritmalarına hakim olmak için eğitim görür. Öğrenciler bu bölüm sayesinde yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında profesyonel eğitim almış olurlar.  

Oyun Geliştirme ve Programlama  

Oyun geliştirme ve programlama yapan kişiler oyun tasarımı, programlama, ses tasarımı, yapay zeka, ağ programlama ve test aşaması gibi süreçlerle bizzat ilgilenirler. Oyun geliştirme ve programlama eğitimi alan kişiler disiplinli olmalıdır. Bu bölümü okuyan öğrenciler teknik becelerilerini geliştirmelidir.  

Bulut Bilişim Operatörlüğü  

Bulut bilişim operatörlüğü yapanlar bulut tabanlı sistemlerin düzgün çalışmasını sağlayan ve bu sistemlerin altyapılarını yöneten kişilerdir. Bu rolde görev alanların sorumlulukları arasında bulut altyapısının kurulması ve yapılandırılması, sistem izleme ve bakımı, güvenlik yönetimi gibi dikkat gerektiren çalışmalar bulunur. Teknoloji ilerledikçe bilişim sektöründe kariyer yapma imkanı arttığı için bulut bilişim operatörlüğü geleceğin mesleklerindendir.  

İmalat Yürütme Sistemleri  

İmalat yürütme sistemleri alanında eğitim alan kişiler bu sistemleri bilgisayar destekli yönetenlerdir. Amaç verimliliği artırmak, ürün kalitesini iyileştirmek ve maliyetleri azaltmaktır.  

Kurumsal Bilişim Uzmanlığı  

Kurumsal bilişim uzmanlığı yapanlar iş sürecini yürütürken teknolojik çözümlere başvuran profesyonellerdir. Bu uzmanlık alanına sahip olan kişiler işletmelerin bilgi teknoloji birimlerini etkin bir şekilde kullanmaktadır.  

İnsansız Araç Teknikerliği  

İnsansız araç teknikerliği insansız araçların tasarlanması, geliştirilmesi, test edilmesi ile ilgilenen meslek dalıdır. Mühendisliğin bir kolu da denilebilir. İnsansız araç teknikerliği geleceğin en çok konuşulan ve ihtiyaç duyulan mesleklerindendir.  

Ön Yüz Yazılım Geliştirme  

UI tasarımların kodlanmasıyla ilgilenen ön yüz yazılım geliştirenler yazılım mühendisliğinin bir dalıdır. Teknoloji hızla geliştiği için mu mesleğe olan talep de hızla artmaktadır.  

Arka Yüz Yazılım Geliştirme  

Arka yüz yazılım geliştirme alanında eğitim alan kişiler web sitelerinin ya da uygulamaların sunucu ve veri tabanı işlemlerini yöneten yazılımları geliştirirler. Sistemlerin güvenli, hızlı ve verimli çalışmasını sağlayan arka yüz yazılım geliştirme yapanlar kendilerini daima eğitmeli ve bilgilerini güncel tutmalıdır.  

YKS ile ilgili güncel içeriğimize şuradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak Haber : https://www.yenisafak.com/gundem/yok-baskani-ozvar-yapay-zeka-alanindaki-12-yeni-bolumu-acikladi-4606786 



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu