Motivasyon

Sınav Döneminde Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları 2023

TYT ve AYT döneminde buluna öğrencilerin istedikleri bölüm ne olursa olsun verimli ders çalışma için disiplinli bir şekilde bu süreci geçirmeleri gerekmektedir. Disiplinli bir çalışma dönemi geçirmeyen öğrenciler sınav sürecinde zamanı iyi yönetememe, sorularda fazla zaman harcama, sorulara odaklanamama gibi sorunlarla karşılaşırlar. Öğrencilerin tüm hayatını etkileyen bu sınav döneminde verimli ders çalışma yöntemleri ile başarılı sonuçlar alınacağı muhakkaktır. Bir bilginin öğrenilememesinin ya da unutulmasının birincil nedeni aslında doğru çalışma yöntemlerinin uygulanmaması olduğu için verimli bir çalışma ile istenilen bölümün kazanılmasında hiçbir engel yoktur.

Verimli Ders Çalışmak İçin Tercih Edilecek Ortam

Yapılan araştırmalara göre huzurlu ve dinlendirici ortamlarda bir konuya odaklanmak hem daha kolay hem de konunun akılda kalıcılığı daha yüksektir. Sınava hazırlanırken doğru bir çalışma ortamı seçmek öğrencilerin konulara daha iyi odaklanıp öğrenilmek istenilen konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar.

  • Çalışma ortamının odaklanmaya müsait olması için”
  • Ortamın sıcaklığı
  • Çalışma masasının aldığı ışık
  • Çalışılan odanın nem düzeyi

Oksijen oranı seviyesinin insan vücudu için en elverişli seviyelerde olması gerekir. Çok sıcak ya da soğuk ortamlarda okunan metne odaklanabilmek oldukça zor olacaktır. Oksijen seviyesinin yeterli düzeyde olmaması  algının çabuk dağılmasına ve anlama kabiliyetinin düşmesine neden olur.

Yeterli ışık almayan bir ortamda çalışmak ise okuma hızını düşürecek ve bazen aynı metnin yeniden okunması gibi sonuçlar doğuracaktır.

Tüm bu nedenleri ortadan kaldırmak için sınava hazırlık süresince uzmanlar 22 derece sıcaklığa sahip yeterli ışıklandırılmış düzenli havalandırılan bir ortamda çalışılması önerilmektedir.

Algı Dağıtıcı Faktörler

Sınava hazırlık süresince çalışılan konuya odaklanmak yüksek önem taşır. Bu nedenle çalışma saatlerinde öğrencilerinin  algının dağıtan unsurlardan uzak kalması tavsiye edilmektedir.

Cep telefonları zorunlu kullanım eşyaları arasında olsa da sınava hazırlık döneminde öğrencilerin bir numaralı algı dağıtıcıları olarak öne çıkmaktadır. Gelen bildirimler, sessizde ise yanıp sönen ekran ışıkları ya da titreşimler odaklanılan konudan kopmaya neden olduğu için çalışma düzenini bozmaktadır. Bu nedenle çalışma saatinde bulunan öğrencilere telefonlarını başka bir odada ya da göremeyecekleri bir yerde olması önerilir.

Eğer kafanızı kurcalayan bir sorun varsa bu sorunu çözüp çalışmaya başlamak tercih edilmelidir.

Çok sesli ortamlarda ya da sokak sesinin net olarak duyulduğu mekanlarda çalışmaya odaklanmak sessiz bir ortama nazaran oldukça zordur bu sebeple çalışma ortamında algı dağıtıcı ses faktörlerinin minimal düzeyde olmasına dikkat edilmelidir.

Vücut Konumu

Sınava hazırlık çalışmalarında  kişiye en rahat olduğu pozisyonlarda çalışması önerilse de vücudun yanlış konumlandırılması verimli ders çalışmaya odaklanmayı önleyecek bir detaydır. Uzanarak çalışma yapılması halinde öğrencilerin uykusu gelebilir ve okunan konudan kopmalar yaşanabilir. Eğer doğru olmayan bir oturma tercih edildiyse vücutta uzun süreli oturmalara uyuşmalar görüleceğinden çalışmada kopukluklar oluşur.

Verimli bir çalışma zamanı geçirmek için dik bir oturuşla masa başında çalışma önerilmektedir. Bu oturma yapısı oksijenin yeteri kadar alınmasına  yardımcı olur ayrıca vücut postürü  dik olduğundan  odaklanmak daha kolay olacaktır.  Uzun vadede biçimsiz bir oturma yöntemi ila çalışmak sırt ve belde ağrılar yaratabileceğinden çalışmadan bilinçaltında kopmalar meydana gelebilir.

Çalışma Saatinin Önemi

Araştırmalara göre günün 24 saatlik diliminde belli saatlerde kişinin okuduğunu anlama , odaklanma ve öğrenme becerileri artış göstermekte belli saatlerde ise düşmektedir.

Bilginin en kolay depolandığı saat dilimi sabah kortizonun en yoğun salgılandığı ve uyanıklık düzeyinin en yüksek olduğu 07:00-11:00 aralığıdır. Bu saat diliminde bilinç tamamen açık olduğu için okunan ya da anlatılan bilgiler belleğe direkt alınır.

Yemek saatlerinden sonraki saat dilimleri ise öğrenim düzeyinin en düşük olduğu saat dilimleridir. Yükselen kan şekerinin etkisi ile vücut dinlenme haline geçmek ister ve öğrenim süreci durur. Bu nedenle sınava hazırlana öğrencilere sabah saatlerinde yeni bir konuya başlamaları önerilmektedir.

Öğrenilen konuların yeniden tekrar edileceği en doğru saat dilimi ise 20:00-23:00 arası olacaktır. Uyku sürecine girmeden önce beyin tekrar edilen konuyu saklar. Hemen ardından gelen uyku süresince tekrar edilen bilginin nöronlarla ilişkilendirilmesi daha kolay olur.

Günlük ders programlarının bilimsel olarak kanıtlanan verimli saatlere göre planlanması halinde yeni konu öğrenimi ve bu konuyu uzun vadeli depolamak daha kolay olacaktır.

Verimli bir ders programı çıkartmak gerekirse aşağıdaki gibi bir çizelge  ile günlük rutini oluşturmak mümkündür.

  • 07:00-11:00 – yeni konu öğrenimi
  • 11:00-12:00 – yeni konuya ait soru çözümleme
  • 12:00-13:30  arası yemek ve dinlenme
  • 13:30-16:00 arası yeni konu öğrenimi
  • 16:00-17:30 arası yeni ve eski konuya ait soru çözümleme
  • 17:30-20:00 akşam yemeği ve dinlenme
  • 20:00-23:00 arası gün içinde öğrenilen konuların tekrarı
TYT Net Arttırma – TYT Netleri Nasıl Artar?

Bir saatlik çalışma dilimlerinde 40 dakikada bir 20 dakika dinlenme uygulanması kavrama düzeyini arttıracak ve odaklanmaya yardımcı olacaktır.

TYT AYT hazırlık süresinde günlük rutinler oluşturmak önemlidir. Bu rutinlere uyum sağlamak çalışmaya başlanılan ilk bir hafta öğrencileri zorlasa dahi vazgeçmeden bir hafta boyunca bu rutini sürdürmeye özen gösterilmelidir. Bu dönemde öğrenci rutine alışacağı için sonraki haftalarda da aynı rutini sürdürmekte zorlanmaz ve verimli ders çalışma periyodu bu sayede oluşturulabilir.

Sınav Döneminde Verimli Ders Çalışmanın Altın Kuralları 2023

 

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu