YKS

OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı) Nedir? Nasıl Hesaplanır?

OBP yani ortaöğretim başarı puanı nedir? OBP nasıl hesaplanır? OBP Sıralamalarda geriye atar mı? Atarsa ne kadar geriye atar? Bu yazıda öğrenciler arasında sıklıkla okul başarı puanı olarak isimlendirilen ortaöğretim başarı puanının ne olduğu, nasıl hesaplandığı ve hangi durumlarda düşeceği hakkında bilgi vereceğiz.

OBP Nedir?

9, 10, 11 ve 12. sınıf olmak üzere her sene öğrencilerin yıl sonu başarı puanları hesaplanmaktadır. Lise hayatının sonunda yıl sonu başarı puanlarının da ortalaması alınarak diploma notu elde edilmiş olur. Elde edilen diploma notu bir takım işlemler yapılarak OBP yani ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür.

OBP Nasıl Hesaplanır?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var: Bir öğrencinin diploma notu maksimum 100, minimum 50 olabilir. Eğer bir öğrenci liseden 47 veya 48 puanla mezun olduysa, o öğrencinin diploma notu 50’ye tamamlanır. Ancak 98 puanla mezun olan bir öğrencinin diploma notu 100’e tamamlanmaz. Bunu belirttikten sonra OBP puanının nasıl hesaplanacağına geçebiliriz.

OBP, diploma notunun 5 ile çarpımından sonra çıkan sayının 0,12 ile tekrar çarpılmasıyla elde edilir. Örneğin bir öğrencinin diploma notunun 100 olduğunu varsayalım:

100×5=500     500×0,12=60    Yani bu öğrencinin ortaöğretim başarı puanı 60 olacaktır.

Yerleştirme puanı nedir? Nasıl hesaplanır? Öğrenmek için tıklayınız

Okul Puanım Hangi Durumlarda Düşer?

Lisans, önlisans ve yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümleri kazanıp gitmediğiniz takdirde, bu bölüme henüz kayıt olup olmamanıza bakılmadan okul başarı puanınız yarı yarıya düşecektir. Bu sebeple istemediğiniz bölüme tercih listesinde yer vermeyin.

Üniversite tercihi yapıp yerleşemezsem okul puanım düşer mi?

Üniversite tercihi yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerleşemediğiniz takdirde okul puanınız düşmez. Bazı öğrenciler tercih yapıldığında herhangi bir bölüm gelmese bile okul puanının kırıldığını düşünmekte ve istediği sıralamayı elde edemediği için tercih yapmamaktadır.

Örneğin: 230.000 sıralaması olan ve geçen yıl 215.000 ile kapatan hemşirelik bölümünü isteyen bir öğrencinin, okul puanının düşeceğini varsayarak riske girmemek için tercih yapmaması yanlış bir düşüncedir.

Açıköğretim bölümlerine yerleştiğimde okul puanım düşer mi?

Önceden açıköğretim bölümlerinin kontenjanları yoktu ve okul başarı puanları kırılmıyordu. Açıköğretim bölümlerine kontenjan sınırlaması getirilmesiyle birlikte, bu bölümleri tercih edip kazandığınızda kayıt olmanız veya olmamanız fark etmeksizin okul başarı puanınız düşer.

Okul başarı puanım her yıl düşer mi?

Bazı öğrenciler bir bölüme yerleşildiği takdirde her yıl okul başarı puanının düşeceğini zannetmektedir. Okul puanı, her sene düşmez. Sadece yerleşilen yılın bir sonraki yılında düşer. Örneğin bu yıl bir bölüme yerleştiğinizi ve gittiğiniz bölümden de memnun kalmadığınızı varsayalım. 2021 yılında sınava girdiğinizde okul puanınız yarı yarıya düşecek fakat 2022 yılında sınava girdiğinizde okul puanınız yine aynı kalacaktır.

Tekrar sınava girdiğimde okul başarı puanım ne kadar kırılır?

Diploma puanınızı 0,6 ile çarptığınızda YKS yerleştirme puanınıza eklenecek puanı en kısa yoldan bulmuş olursunuz. Örneğin diploma puanınız 80 ise bu rakamı 0,6 ile çarptığınızda 48 puan YKS puanınıza eklenecektir. Tekrar sınava girdiğinizde bu puan yarı yarıya düşecek ve 48 puan yerine 24 puan eklenecektir.

Bonus: 67.5 OBP ile Galatasaray üniversitesine girmek

https://www.youtube.com/watch?v=BQD5fduUQZU

Kaynak: https://www.osym.gov.tr/TR,19226/2020-yuksekogretim-kurumlari-sinavi-yks-kilavuzu.html

Klavuz PDF: https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2020/YKS/YksKilavuz14052020.pdf

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir Yorum

  1. Tercih yapıp uni kazanırsanız o puanı tekrar kullanamıyorsunuz diye biliyordum bu sebeple tercih yapmamıştım bosuna bekledim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu