YKS

İTÜ İşletme Mühendisliği Okumak

İTÜ İşletme Mühendisliği hakkında bilgiler ve sıkça sorulan soruları derledik. Gelin önce bu bölümün ne olduğunu anlayalım:

Nedir Bu İşletme Mühendisliği?

Sektör fark etmeksizin pazarlama, satış, insan kaynakları, finans, operasyon ve bunun gibi sayısız alanlarda süreçlerin ve sistemlerin (yapılacak işlerin dizaynı diyebiliriz) sağlıklı bir şekilde yürütülmesini, kalite kontrolünü, sistem tasarımlarını (iş dağılımı ve işlerin nasıl yürütüleceği) ve veri analinizi sağlar. Sistemleri baştan tasarlama becerisine de sahip olan işletme mühendisleri aynı anda mevcut bir sisteme sonradan dahil olup sistemin akışının bozulmamasına veya daha da geliştirilmesine katkı sağlamakla görevlidir. Girişimcilikten büyük şirketlere kadar her türlü işletmede işletme mühendisleri bu sistemler üzerine çalışabilir.

İşletme mühendisliği taban puanları için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği arasındaki Fark

Sıkça endüstri mühendisliği ile karşılaştırılan işletme mühendisliğinin, çok yakın alanlarda çalıştıklarından dolayı benzetildiği endüstri mühendisliği disiplininden temel farkı işletme mühendislerinin nitekim daha yönetim ve teknoloji üzerine çalışması, endüstri mühendislerinin ise genelde üretim ve servis sistemleri üzerinde çalışmasıdır. Bu farklılığa rağmen bu iki bölümden mezun bireyler çoğunlukla aynı işlerde çalışabilmektedir. Çünkü temelde bu iki bölümde işletmelerin sistemlerinin tasarımını veya mevcut tasarımları geliştirme üzerine kurulu mühendislik disiplinleridir. İşletme mühendisliği ve endüstri mühendisliği arasındaki fark budur.

Endüstri mühendisliği taban puanları için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İşletme Bölümü ile İşletme Mühendisliği Arasındaki Fark

Normal bir işletme bölümü ile işletme mühendisliği bölümü arasındaki farktan bahsedelim. Şöyle ki işletme bölümü mezunu birey işletme mühendisliği bölümü mezunu birey gibi sektör fark etmeksizin istediği sektörde bilişim, insan kaynakları, pazarlama, finans, satış vb. örneklendirebileceğimiz alanlarda kendisine iş bulabilir. İşletme bölümü ile işletme mühendisliği arasındaki fark nedir? Diye soracak olursanız: İşletme bölümü mezunu birey dahil olduğu sistemi geliştirmek üzerine çalışırken işletme mühendisi ise o sistemin tasarımını yapabilecek yetkinliktedir. Bu özellik sayesinde işletme mühendisliği bölümü, işletme bölümünden daha kapsamlı bir bölümdür.

İşletme bölümü taban puanları için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

ABET akreditasyonu bulunan işletme mühendisliği Türkiye’de sadece sayılı üniversitelerde mevcut. Türkiye’de 5 farklı üniversitede bulunan bu bölüm için İstanbul Teknik Ünivesitesi (İTÜ) ve Bahçeşehir Üniversitesinin (BAU) daha çok tercih edildiği aşikardır.

İşletme Mühendisliği Önerir Misiniz? (Yazar Görüşü)

Ben İTÜ’de işletme mühendisliği lisans eğitimi alan birisi olarak bölümümden gayet memnunum. YKS sınavında yüksek sayılan bir başarı isteyen bu bölümün mezunlarının bu devirde bile işsiz kalmaları (kişisel gelişime, bilgi birikimine ve iş dünyasına ilgiye bağlı olarak tabi ki) çok zordur. Bu bölümde okurken normal bir işletme bölümü derslerine ek olarak bir çok farklı mühendislikten ders almaktayız(inşaat bölümünden statik elektrik mühendisliğinden devre dersi…). Her ne kadar okurken bizi ekstradan yorsa da farklı disiplinlerden aldığımız bu ekstra eğitim bizi mezun olduğumuz zaman daha da yetkin kılmaktadır. Buna ek olarak yabancı dil edinimi hemen her bölümde olduğu gibi bu bölüm için de çok önemlidir. Piyasayı okulu okurken takip etmek kendini geliştirmek açısından hayati önem taşır. İçeriği insana her ne kadar soyut bir şeymiş gibi gelse de hayatımızın bir çok yerinde işletme mühendisliği uygulamalarına rastlamak mümkündür(basit bir limonata tezgahından büyük şirketlere kadar). Şahsım açısından bu bölümü, etkinlikleri ve kişileri organize etmeye yatkın olan ya da sorunların analizini iyi yapıp efektif çözümler üretebildiğini düşünen üniversite adaylarına kesinlikle öneririm.

Cengiz Kaan Şahintürk

Ben Cengiz Kaan Şahintürk. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde işletme mühendisliği lisans öğrencisiyim. Liseyi Kocaeli Anadolu Lisesi’nde okuduktan sonra verimli çalışmamın, verdiğim emeğin karşılığı olarak İTÜ’ye yerleştim. Kendimi geliştirmek adına sürekli aktif olmaya çalışıyorum. (Online seminerler, etkinlikler, proje çalışmaları vs. ) Bunlara ek olarak AutoCad ve Excel programlarıyla uğraşmayı seviyorum.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu