YKS

GANO ile Üniversiteler Arası Yatay Geçiş

GANO’nun açılımı Genel Ağırlık Not Ortalaması olarak bilinir. Çoğu öğrenci istediği bölüme kayıt yaptırmış olsa da çeşitli nedenlerden dolayı aynı bölümde farklı üniversiteye geçiş yapmak ister. Bu amaçla üniversiteler arası geçiş yöntemlerini araştıran öğrencilerin ilk başvurduğu yöntem GANO ile üniversiteler arası geçiş yöntemidir. Bu yazımızda GANO’ya dair bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşacağız.

GANO İle Kimler Üniversiteler Arası Geçiş Yapabilir?

İlk başta şunu belirtelim, GANO ile geçiş yöntemi, geçiş yapılacak üniversite tarafından belirlenen şartlar doğrultusunda yapılır. GANO ile ilgili bazı genel şartların var olduğunu belirtelim ve bu şartları size aktaralım.

– Geçiş yapabilmek için Genel Ağırlık Not Ortalaması alınacağı için, kayıt yaptırılan üniversitede 2 yıllık bir bölüme kayıt yaptıran öğrenci en az bir dönem, dört yıllık bir bölüme kayıt yaptıran bir öğrenci ise en az 2 dönem kayıt olduğu üniversitede okumak zorundadır.

– Genel Ağırlık Not Ortalamasının 100 üzerinden en az 60, 4 üzerinden en az 2 olma şartı bulunur. Bu not ortalaması alt sınır olarak belirtilir. Üniversiteler kendi bünyesinde bu not ortalamasını daha üst seviyeye çekebilir.

– Üniversitelerde bir yıl iki dönemden oluşur. 2 yıllık bir bölümde okuyan öğrenci 2. Ve 3. döneminde, 4 yıllık bölümde okuyan bir öğrenci 2, 3, 4, 5 ve 6. Döneminde, 5 yıllık bir bölümde okuyan bir öğrenci 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. döneminde GANO yöntemi ile üniversiteler arası geçiş yapabilir.

– Sınıfta kalmış olmak GANO ile üniversiteler arası geçişe engel teşkil eder.

Bunlar genel şartları oluştururken, geçiş yapılacak üniversiteler de kendi özel şartlarını belirleyebilirler.

GANO İle Üniversiteler Arası Geçiş Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

– Bahar döneminde geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Ocak ayı sonu Şubat ayı ortalarında başvurular yapılırken, Güz döneminde geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Temmuz ayı sonu ve Ağustos ayı ortalarında başvurular yapılır.

– Başvurular ÖSYM ya da YÖK aracılığı ile değil, doğrudan geçiş yapılmak istenen üniversiteye yapılır. Bu nedenle geçiş yapmayı düşünen öğrencilerin yukarıda belirttiğimiz başvuru tarihlerinde sık sık geçiş yapmayı istedikleri üniversitenin duyurular kısmını kontrol etmelerinde fayda var.

GANO İle Üniversiteler Arası Geçişe Dair Bilinmesi Gerekenler

– Alttan dersi olan öğrencilerin geçiş yapamayacağına dair genel bir şart bulunmadığı için, başvurulacak üniversitenin özel şartları arasında alttan dersi olmamak şartı bulunmuyor ise, alttan dersi olan öğrenciler de geçiş yapabilir

– GANO ile geçiş yapmak amacıyla her yıl Resmi Gazete de üniversiteler için ayırabilecekleri kontenjan belirtilir. Bu kontenjanlar takip edilerek geçiş yapılmak istenen üniversiteler arasından biri tercih edilebilir.

– Geçiş yapabilmek için aranan genel şartlardan biri kayıt yaptırılan bölümde birinci dönemi ya da birinci sınıfı bitirmiş olmak ve istenilen puan ortalamasına sahip olmak olduğu için zorunlu hazırlık sınıfını okuyan ve birinci sınıfa geçen fakat henüz okumayan öğrenciler GANO ile geçiş yapamazlar.

– Kayıt olunan üniversitenin ilgili bölümünde eğitim Türkçe veriliyor ise GANO ile ancak Türkçe eğitim veren başka bir üniversiteye geçiş yapılabilir. Eğitim dili Türkçe olan bir bölümden, eğitim dili yabancı dil olan bir bölüme geçiş yapamazsınız.

– Kayıt olunan üniversitede eğitim dili yabancı dil ve geçiş yapılmak istenen üniversitenin de eğitim dili yabancı dil ise bu durumda doğrudan geçiş hakkınız yine bulunmaz. GANO ile geçiş yapabilmek için bu durumda geçiş yapılacak üniversite tarafından yapılacak yabancı dil yeterlilik sınavında istenilen puanı almalı ya da üniversite tarafından kabul ediliyor ise YDS ya da TOEFL gibi sınavlarda aldığınız puanları sunmalısınız.

– GANO ile birden fazla kez üniversiteler arası geçiş yapılabilir. Bu konuda bir sınırlama yok. Fakat hangi sınıflarda geçiş yapıldığına dikkat etmek gerekir.

– Kayıt donduran bir öğrenci de daha sonra kaydını aktifleştirip GANO ile geçiş yapma hakkına sahip olur.

– Devlet üniversitelerinden Vakıf üniversitelerine geçiş yapma konusunda yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte, Vakıf üniversitelerinin özel şartları burada belirleyici olmaktadır.

– GANO ile üniversiteler arası geçiş yaptıktan sonra umduğu bulamayan ya da pişman olan öğrenciler için önceki üniversiteye dönebilmeleri amacıyla bir süre tanınır. Bu süre zarfında geri dönmek isteyen öğrenci ilk olarak önceki üniversitesine başvurur ve ardından da geçiş yaptığı üniversiteden kaydını sildirerek geri dönmüş işlemini tamamlayabilir.

– Geçiş amacıyla başvurulan üniversiteye kontenjandan daha fazla kişi başvurması halinde, her üniversite komisyonu kendi belirlediği kriterler doğrultusunda başvuranların bir sıralamasını çıkarır ve bu sıralama doğrultusunda geçiş için hak kazanan öğrencileri belirler. Bu sebeple not ortalamanızın yüksek olması, yabancı dilinizin istenilen seviyede olduğunu gösterir belgelerin başvuru belgeleri arasında bulunması bu tür bir durumda sıralamada üst sıralarda olmanızı sağlar.

GANO ile üniversiteler arası geçiş yapmak için gerekli bir takım belgeler bulunur. Bu belgelerin hangileri olduğuna ilişkin bilgileri en doğru şekilde geçiş yapılmak istenen üniversitenin ilanlar ve duyurular kısmında bulabilirsiniz.

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu