YKS

TYT-AYT Matematik Nasıl Çalışılır?

TYT-AYT matematik nasıl çalışılır? Matematik dersini daha kolay anlayabilmek, daha verimli çalışabilmek için ne yapmalıyız? Etkili matematik çalışma yöntemleri…

Bu yazı matematik dersinin nasıl çalışılması gerektiğiyle ilgili olarak, öğrencilere tavsiye niteliğinde hazırlanmıştır. Peki siz matematiği kendinize sevdirmek için ne yapıyorsunuz? Ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz? Yazının sonundaki yorum kısmından belirtmeyi unutmayın.

TYT-AYT Matematik Nasıl Çalışılır? Önemli Tavsiyeler

Matematik genel anlamda zor kabul edilen ve çoğu insanın önyargı ile yaklaştığı bir bilim. Oysaki iyi bir yöntemle düzenli çalışıldığı sürece matematikte gayet başarılı olunabilir.

İlgili içerik: TYT matematik konuları ve AYT matematik konuları

Temel Aritmetik Bilgisi Edinin

Matematik, sayısal hesaplamaların çok fazla kullanıldığı bir bilim. Matematiğin farklı konularında birçok formül ve kavram ile temel anlamda dört işlem kullanarak çeşitli hesaplamalar yapıyor ve istenilen çözüme ulaşıyoruz. Sonuca en kısa şekilde ulaşmanın yöntemi ise temel aritmetik pratiği edinmek. İlkokuldan beri öğrendiğimiz dört işlemi pratik hale getirmek ve bize verilen kavramları cebirsel ifadelere dönüştürebilmek matematik çalışırken edinilmesi gereken ilk özellik. Bu özellik işlem çözme hızını artıracak ve bu da dolayısıyla soru çözümünde bolca zaman kazandıracaktır.

Temel Konuları Öğrenin

Pratik şekilde aritmetik işlemleri yapma becerisini kazandıysanız şimdi sıra en temel konuları çalışmakta. Basamak kavramlarını iyice öğrendikten sonra Rasyonel Sayılar, Ondalıklı Sayılar, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Tam Sayılar gibi konuları çok iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Sonrasında ise denklem kurma yeteneğinizi geliştirerek diğer konuları çalışmalısınız. Temel konuları öğrenmek ilerideki konuların anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Problemlere ise günlük küçük soru hedefleriyle başlamanız ve gün geçtikçe bu sayıyı artırmanız doğru bir adım olacaktır.

Tanım ve Kavramları Anlayın

Matematik nasıl çalışılır? Sorusunun en kritik cevabı; tanımın kavramların ve mantığın anlaşılmasıdır. Matematik ezber yapılarak öğrenilen bir ders değildir. Matematikte karşınıza çıkan her kavramı sorgulamalı, tanımların mantığını kavramalısınız. Size bir ifadenin tanımı verildiğinde tanımın ne demek istediğini, neden ortaya çıktığını, size hangi sonuçları verdiğini tespit ederseniz o konuda pratik kazanmaktan başka yapacağınız bir şey kalmamış demektir.

Örnek Çözün ve Kontrol Edin

Matematiği bir hikaye okur gibi okumamalısınız. Matematik; çalışma, pratik ve hareket gerektiren bir bilimdir. Matematik çalışırken çalıştığınız her konu ile ilgili bolca örnek çözmelisiniz. Soru ezberlememeli, çözdüğünüz her soruyu mantık çerçevesinde düşünüp yorumlamalısınız. Bu şekilde sorular size büyük bir fayda getirecektir. Temel seviyeden başlayarak konu çalışabileceğiniz ve örnek çözebileceğiniz kaynak kitapların bazılarına buradan (TYT, AYT ve Geometri) ulaşabilirsiniz.

Dersleri Dikkatli Dinleyin ve Not Alın

Her ne kadar online eğitim sistemlerinde dersleri dinlerken konsantrasyon ve motivasyon problemleri yaşansa da dersleri dinlemeyi ve dinlerken not almayı bırakmamak önemli. Matematik dinlenerek, temel oluşturulup yazarak pekiştirilecek bir ders. Öğrenme aşamasında birden fazla duyunuzu çalıştırarak öğrenmenin önemi kanıtlanmış bir gerçek. Anlatılanları dinlerken hem yazar, hem de üzerine düşünürseniz edindiğiniz bilgiler çok daha kalıcı olacaktır. Sonrasında ise defalarca konu çalışmak yerine kısaca notlara göz atarak bol pratik yapılabilir. Okul bu konuda yeterli kalmıyorsa veya konuyu başka kişilerden de dinleyerek pekiştirmek istiyorsanız önerebileceğimiz bazı Youtube kanallarına buradan ulaşabilirsiniz.

cahit arf

Matematik esas olarak sabır olayıdır. Ezberleyerek değil, keşfederek anlamak gerekir.
Cahit Arf

Tekrar Yapın

Bir konuyu güzelce dinleyip not alıp birkaç örnek çözmek o konuyu öğrendiğinizi ve bir daha yüzüne bakmamanız gerektiğini söylemez. Bir kere daha söylemekte fayda var: Matematik pratik isteyen bir bilimdir. Çalıştığınız konuları periyodik aralıklarla tekrar etmelisiniz. Bir konu üzerinde belli aralıklarla tekrar yapmak, notları gözden geçirmek, sürekli farklı sorular taramak bilgi birikiminizi artırır ve çalışmanızdan maksimum verim alabilirsiniz. Tekrar yapmanın ve bilgileri test etmenin güzel yollarından biri de deneme çözmek. Öğretmenlerimizin hangi denemeleri tavsiye ettiklerini öğrenmek için TYT matematik deneme önerileri sayfamıza göz atabilirsiniz.

Ön Yargıları Yıkın

Önemli bir tavsiye de önyargılar ile ilgili. Matematiğe karşı toplumda temel olarak yerleşmiş bir önyargı var. Bunu yıkın! Düzenli çalıştığınız, mantığı anladığınız ve bol pratikle yeni sorular keşfettiğiniz sürece matematikten korkmanızı gerektirecek hiçbir durum yok, bunu başarabilirsiniz.

Birine Öğretecek Gibi Çalışın

En etkili öğrenme yöntemlerinden biri konuyu başka birine anlatmaktır. Bir konuyu anlatacağınız zaman konunun her detayına hakim olmak, size konuyla ilgili sorulabilecek her soruya cevap vermek istersiniz. Bu da sizi konuyu en ince ayrıntılarına kadar öğrenmeye, her kelimeyi her cümleyi sorgulamaya yönlendirir. Başka birine anlatmaya hazırlık sürecinde bile çok faydalı olan bu yöntemi bir arkadaşınıza ya da çevrenizde bu konuyu bilmeyen herhangi birine anlatırsanız ondan gelecek sorularla birlikte maksimum faydalı hale getirebilirsiniz.

Geç Kalmadınız

Çoğu öğrenci çalışmaya başlamak için geç kaldığını düşünüyor. Oysaki 12. Sınıf öğrencisi bile olsanız önünüzde koskoca dokuz ay olduğunu unutmayın. Dokuz ay düzen ve disiplinle çalıştığınız sürece başarıyı yakalayabilmeniz için gayet yeterli bir süre. Motivasyonunuzu kaybetmeyin!

Planlı Çalışın

Eğer başarıyı yakalamak istiyorsanız öz disiplininizi kurmalısınız. Özellikle de birçok farklı işle, dersle uğraşmak zorunda iseniz. Matematik çalışırken de düzenli aralıklarla konu ve soru çalışmaları yapmalısınız. Eğer kendinizin oluşturduğu bir planınız yoksa size önerebileceğimiz çalışma programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

aziz sancar

Çoğu insan zekaya inanır, ben inanmıyorum! Bizi birbirimizden ayıran emektir, ben çalışmaya inanıyorum.
– Aziz Sancar –

Herkesin öğrenme hızı, çalışma şekli, motivasyon kaynağı farklıdır. Kendinize güzel bir hedef belirleyip bu hedefe ulaşmak için çalışmalar yaptığınızda hem güzel ve verimli vakit geçirecek hem de kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Çalışmak ve öğrenmek için hiçbir zaman geç değil. Bolca öğrenin, sağlıkla kalın!

Sizce matematik nasıl çalışılmalı? Yorumlara bekliyor olacağım.

Melis Bilgör

Galatasaray Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Melis Bilgör 2017 yılından beri çeşitli seviyelerde temel bilimler, İngilizce ve Fransızca alanlarında özel ders veriyor. Aynı zamanda akrilik boya ile tuval çalışmaları yapmak en keyif aldığı hobisi. Profesyonel ve özel hayatında birikimlerini yazarak ve anlatarak paylaşmayı seven biri olarak sizlere üniversite rotanızı oluştururken faydalı olacağını umduğu fikir ve deneyimlerini aktarıyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu