YKS

YKS: TYT-AYT Nedir? (Merak Edilenler)

Yükseköğrenime geçiş sınavları olarak bilinen TYT ve AYT, çeşitli konular dahilinde öğrencilerin bilgi ve muhakeme yeteneklerini ölçmektedir. İlk olarak 2017-2018 eğitim öğretim döneminde uygulanan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), ortaöğretimden yükseköğretime geçmek isteyen öğrencilerin çeşitli alanlarda test edilmesi şeklinde açıklanabilir.

YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki farklı kategorideki sınavların genel adıdır. Adayların ilk etapta TYT’ye girmesi ve belirlenen baraj üzerinde bir puan alması gerekir. TYT’de başarı sağlayan adaylar, AYT ve YDT (Yabancı Dil Testi)’ye girmeye hak kazanır. TYT sonrasında diğer oturumlara katılma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Fakat genel olarak 4 yıllık üniversiteler için TYT ve AYT’ye girmek ve ilgili bölüm için belirlenen minimum puanı almak gerekir. Ayrıca üniversitede yabancı dil bölümlerinden herhangi birinde eğitim almak isteyen öğrenciler, YDT’ye girmelidir. Her oturumda farklı dersler ve soru sayıları bulunmaktadır. Barajın geçilebilmesi için bu derslerde belirli bir oranda doğru sayısına ulaşılmalıdır.

YKS (TYT-AYT) Ne Demek?

YKS’nin açılımı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. ÖSYM ve YÖK tarafından yapılan sınav, genel olarak iki kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler ise;

  • TYT: Temel Yeterlilik Sınavı
  • AYT: Alan Yeterlilik Sınavı

Şeklinde sıralanabilir. Ülkemizde uygulanan bu sistem, ilk kez 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde kullanılmıştır. Ortaöğretimden yükseköğrenime geçiş için bir basamak olan YKS, birçok öğrenci için oldukça önemlidir. YKS’de I. Oturum TYT’dir. İkinci oturum ise AYT olarak adlandırılır. AYT kapsamında değerlendirilen YDT ise öğrencinin yabancı dilde ve çeşitli soru türlerinde test edilmesine yönelik seviye tespit sınavıdır.

TYT (Temel Yeterlilik Testi) Nedir?

Temel Yeterlilik Testi ya da TYT, YKS içerisinde yer alan ilk oturumdur. TYT’ye, üniversiteye hazırlanan her öğrencinin girmesi gerekir. TYT’de toplamda 4 farklı dersten 120 soru bulunur. Türkçe, sosyal bilimler temel matematik ve fen bilimleri, öğrencilerin test edildiği derslerdir. Türkçe ve matematikte 40 soru, sosyal bilimler ile fen bilimlerinde ise 20’şer soru yer alır.

TYT Sınavı Ne Zaman?

Sınavın haziran ayı içerisinde yapılacağını biliyoruz. Bunun dışında MEB’den açıklama gelmediği sürece kimse “şu gün yapılacak” diyemez. 2022 TYT sınavının 20-27 haziran günleri arasında yapılacağını tahmin ediyoruz. TYT geri sayım sayacını görüntülemek için tıklayınız.

TYT Baraj Puanı Kaç?

Öğrenciler tarafından en çok merak edilen konulardan biri olan TYT baraj puanı, TYT’de başarı elde etmenin puansal değerini ifade eder. TYT’de baraj puanı 150 olarak belirlenmiştir. Öğrenciler; Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen bilimleri dersleriyle hazırlanmış çoktan seçmeli soruları çözerek 150 ve üstü puan almaya çalışır.

TYT’de belirleyici olan Türkçe ve matematik dersleridir. Alan fark etmeksizin herkes TYT sorularını yapmak zorunda olduğu için temel bilimlerden daha çok soruya doğru olarak cevap vermek durumundadır. Ayrıca 3 yanlış bir doğruyu götürdüğü için bilgi sahibi olunmayan soruların boş bırakılması çok daha doğru bir yöntemdir.

İlgili içerik: YKS çıkmış sorular ve cevapları

TYT Sınavına Kaçıncı Sınıfta Girilir?

TYT’ye lise sonda girilebildiği gibi liseden mezun olduktan sonra da girmek mümkündür. Bir öğrenci sadece TYT’ye girip elde ettiği puanı çeşitli bölümler için değerlendirebilir. Bunun yanı sıra TYT’den sonra AYT’ye girebilmekte ve yükümlü olduğu soruları cevaplandırabilmektedir.

TYT Puanıyla Hangi Bölümlere Başvuru Yapılabilir?

TYT puanıyla çoğu 2 yıllık bölüme girmek mümkündür. Bu bölümler arasında Adalet, Anestezi, Arıcılık, Basın ve Yayıncılık vb. programlar yer almaktadır. Öğrenciler, hangi bölüme hangi TYT puan türüyle girilebildiğini ilgili bölüm hakkında araştırma yaparak önceden öğrenebilir.

Sizler için en çok tercih edilen, iş olanağı yüksek 2 yıllık bölümleri inceledik: En iyi 2 yıllık bölümler

TYT Konuları ve Soru Sayısı

YKS’nin ilk oturumu olan TYT’de temelde 4 ders bulunur. Bu dersler ise genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkçe (Dil Bilgisi, Paragraf)
  • Temel Matematik (Matematik, Geometri)
  • Sosyal Bilimler (Felsefe, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü
  • Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji)

TYT konuları ve soru sayılarını detaylı bir şekilde görüntülemek için tıklayınız.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) Nedir?

Öğrencilerin bölümlerine göre detaylı olarak test edildikleri sınav, Alan Yeterlilik Testi (AYT) olarak adlandırılır. Öğrencilerin kendi alanındaki başarılarının ölçüldüğü AYT’te toplamda 160 soru bulunmaktadır. AYT’ye dahil olan dersler ve soru sayıları şu şekilde:

  • Matematik: 40
  • Türkçe: 40
  • Fen Bilimleri: 40
  • Sosyal Bilimler: 40

AYT’de öğrenciler, kendi bölümlerine dahil olan soruları çözmekle yükümlüdür. Fakat diğer alanlara ait soruların çözülmesi, ilgili alanda puan oluşmasını sağlar. AYT’de toplamda 160 soru bulunmakta olup toplam süre ise 180 dakikadır.

AYT’ye Hangi Sınıflar Girer?

AYT’ye de TYT’de olduğu gibi hem lise son hem de liseden mezun öğrenciler girebilir. TYT’de 150 ve üzerinde puan alan öğrenciler, AYT’ye girerek belirlenen süre içerisinde hem mesul oldukları soruları hem de diğer alanlar kapsamında yer alan soruları çözebilir. Genel olarak 4 yıllık bir üniversite için AYT’ye girmiş ve istenilen bölüm için gerekli puanı almış olmak gerekir.

AYT Baraj Puanı Kaç?

AYT baraj puanı 180’dir. Öğrenciler, yükümlü oldukları derslerdeki çoktan seçmeli soruları cevaplandırarak barajı geçmeye hedefler. Yabancı Dil Testinde de baraj puanının 180 olduğu bilinmelidir. AYT’de sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil bölümlerinde eğitimlerini gören öğrenciler, bölümlerine ait soruları cevaplandırmaktadır. Bununla birlikte sayısal öğrenci sözel bölümündeki soruları da cevaplandırabilir ve sözel puanının oluşmasını sağlayabilir. Fakat sözel bölüm kapsamındaki soruları cevaplandırmak, sayısal puana bir katkıda bulunmaz.

AYT Konuları ve Soru Sayısı

AYT’de mesul olunan dersler, bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Bölümler ve sorumlu oldukları dersleri genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

İlgili içerik: TYT-AYT Dersleri

  • Sayısal bölüm: Matematik ve fen bilimleri testi
  • Sözel bölüm: Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1 ve sosyal bilimler testi
  • Eşit ağırlık: Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler 1 ve matematik testi
  • Yabancı dil: Yabancı dil testi

AYT konuları ve soru sayılarını detaylı bir şekilde görüntülemek için tıklayınız.

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testi kapsamında 24 Türk dili ve edebiyatı sorusu, 10 tarih 1 sorusu, 6 coğrafya sorusu bulunmaktadır. Sosyal Bilimler 2 testinde ise 11 tarih 2 sorusu, 11 coğrafya sorusu, 12 felsefe grubu sorusu, 6 din kültürü sorusu yer almaktadır. Matematik testinde ise 14 fizik sorusu, 13 kimya sorusu, 13 biyoloji sorusu bulunmaktadır.

AYT Sınavı Ne Zaman?

Sınavın haziran ayı içerisinde yapılacağını biliyoruz. Bunun dışında MEB’den açıklama gelmediği sürece kimse “şu gün yapılacak” diyemez. 2022 AYT sınavının 20-27 haziran günleri arasında yapılacağını tahmin ediyoruz. AYT geri sayım sayacını görüntülemek için tıklayınız.

AYT Puanıyla Hangi Bölümlere Girilir?

AYT ile sözel, sayısal, eşit ağırlık ya da yabancı dil bölümleri kapsamında yer alan bölümleri tercih edebilmektedir. Üniversite ve bölümlerin istedikleri puan aralıklarına sahip olan öğrenciler, tercihte bulunabilir. Bunun için bölümlerin detaylı bir şekilde incelenmesi ve hangi üniversitenin ne kadar puan talep ettiğinin öğrenilmesi gerekir.

TYT ve AYT Farkları Neler?

TYT ve AYT arasında bazı temel farklar bulunmaktadır. Bu farklardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • YKS’nin ilk basamağı TYT’dir. TYT’de barajı geçemeyen öğrenciler AYT’e katılım hakkı kazanamaz.
    Alan fark etmeksizin öğrencilerin tamamı, ilk sınavda temel yeterlilikleri bakımından test edilir.
  • TYT’de Türkçe ve matematik ağırlıktadır. Bunun nedeni, ilk sınava her öğrencinin girmesinin zorunlu olmasıdır.
  • TYT’de toplamda 120 soru bulunur ve 135 dakikalık süre içerisinde tüm sorular cevaplanmalıdır. AYT’de ise 160 soru ve 180 dakikalık bir zaman dilimi vardır.
  • AYT kapsamında bulunan dersler, öğrencilerin dahil oldukları alana göre cevaplanmalıdır. Öğrenciler, 160 sorunun tamamını çözmekle yükümlü değildir.
  • Hem TYT hem de AYT puanı, YKS puanının oluşmasında etkilidir. TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı toplam puanı verir.
  • TYT’de başarılı olabilmek için baraj puanı 150’dir. 150 ve üzerinde puan alan öğrenciler, AYT’ye girmeye hak kazanır.

Yukarıdakilerin her biri, TYT ve AYT arasındaki temel farkları ifade etmektedir. Öğrenciler, ilk sınav olan TYT’den 150 ve üstü puan aldıkları takdirde AYT’ye girmeye hak kazanır. Bunun yanı sıra yalnızca TYT puanı ile de üniversite ve bölüm tercihinde bulunmak mümkündür.

YKS için Nereden Başvuru Yapılır?

YKS için belirlenen başvuru takvimi dahilinde internet üzerinden ya da ÖSYM ofislerinden başvurular yapılabilmektedir. ÖSYM’nin internet sayfasında e-işlemler kısmında bulunan “Ödemeler” butonu üzerinden sınav için belirlenen ücret ödenebilmektedir.

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YKS puanı, adayların her testte verdikleri doğru ve yanlış cevaplar üzerinden hesaplanır. Hesaplamada, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 4’te 1’i düşürülmekte, böylelikle ilgili testten alınan ham puan belirlenmektedir. TYT puanı hesaplanırken katsayı değişikliği olmadığı için her adayın puanı aynı katsayılar üzerinden hesaplanır. YKS puanı için TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı alınır.

Ertan Sinan Şahin’in hazırladığı yüksek tutarlılığa sahip puan hesaplama robotunu görüntülemek için tıklayınız.

unirotam

https://www.unirotam.com/


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu